Dagens skolskjuts går via Solidö och Hasselö där det för närvarande är 3 barn som ska till Gränsö Kanal för vidare transport med bil till skolan. Glädjande nog finns småsyskon i dessa familjer så det känns lovande för framtiden.

Just nu ligger isen och vintern har tagit ett stadigt grepp om oss åtminstone när jag idag den 11 februari 2013 skriver detta. Det är dock ett välkänt fenomen att det ena veckan kan vara bister vinter för att nästa vecka vara vår….

Efter några dagar med högvatten förra veckan blev det problem med landpassagerna då isen plötsligt blev landlös och knäcktes av tyngden från framfarande fordon. Detta har nu ordnat till sig med hjälp av naturen själv (vattnet har dragit sig tillbaka) men också av de fastboende herrarna på ön. Snö har plogats ihop och tryckts ner i strandkanterna och på så sätt har det bildats ”broar” som bär upp oss vid vår framfart. De åtta minusgraderna inatt har också gjort sitt till och för tillfället är det alltså inga problem med att ta sig ut till den vackraste av öar!

Det är inte alldeles enkelt att planera sin tillvaro i skärgården just vintertid men det är heller inte så förfärligt som man kan tro. Vi har sällan suttit här utan att kunna ta oss någon vart. Den enda gången som det blev riktig kris var när kung Bore vräkte ner all sin snö över Björkö 1987. Kusten var särskilt hårt drabbad och vi satt i den stuga som Kristian då bodde i och såg hur snötäcket bara växte, växte, växte och VÄXTE. Vi hade stora problem att ta oss ut, att åka till arbetet (i Söderköping) var det inte tal om och min högt värderade chef hade problem att tro på hur mycket snö vi hade här.

Räddningstjänsten ringde oss och skickade ut förnödenheter med helikopter till dem som behövde.

Vi hade välfyllda frysar och ved i stugan så det gick faktiskt ingen större nöd på oss.

När vi äntligen kom ut genom dörren tog det oss 40 minuter att pulsa bort till grannen som bjöd oss på kaffe. Normalt sett går man den promenaden på mindre än FEM minuter!

Har sällan druckit så gott kaffe!

För transporter över isen används fyrhjuling, skoter eller hydrokopter. Emellanåt kommer även den gamla hederliga sparken till användning.

I övrigt skiljer sig inte livet på en ö så mycket från livet på (fast)-landet. Man behöver ”bara” ta sig över vattnet!

På Björkö bor det 6 pers året runt och här bedrivs ett levande lantbruk.

På Björkö Gård bedrivs även jakt-och fisketurism och dessutom kan Du”Bo på lantgård”.

Här kan du läsa mer om Björkö